sundsvall kyrka

Friluftsliv i Sundsvall

I Sundsvall är det som gjort för aktiviteter och friluftsliv. Ta kustvägen med bilen eller varför inte köra Indalsleden. Den senare sägs vara en av Sveriges vackraste turistvägar. Längs vägen finns det mängder med fornlämningar, naturrum och gammal bygdekultur. Indalsälvens dalgång är även perfekt för att företa sig friluftsliv på egen hand.

Se till att boka hotell i Sundsvall och gör dagsutflykter på egen hand, eller med en guide. Det finns många aktiva äventyr att företa sig både i Sundsvall och strax utanför. Hyr en cykel och ta en tur längs den vackra S:t Olavsleden eller varför inte upptäcka de små vägarna som leder dig genom byarna i Ljungans dalgång.

Strax utanför Sundsvall, ligger Ljustorp. Det är en mytomspunnen myr som är djupt förankrad i folksjälen. Den återfinns i visor, poesi och litteratur. Här kan man företa sig en vandring sommartid till fots, med så kallade myrskor eller med snöskor under vintern. Myren erbjuder unika mosslandskap, gölar och växter som är säregna.

Ljustorp erbjuder även fantastiskt fiskevatten och här kan du få en personlig guidning och hjälp med att lära dig fiskets ädla konst.

Mer att upptäcka i Sundsvall

Utöver ett rikt friluftsliv, så finns det mycket annat att se i denna stad. Är du intresserad av konst, så finns det flera konstgallerier att besöka. Bland annat 13 art & litter som är ett konstgalleri med främst lokala kvinnliga konstnärer. Aggegården är ett annat mecka för konst och tavlor. Här får du se tavlor och skulpturer som är gjorda av olika konstnärer från olika delar av världen.

Sundsvall erbjuder inte bara konst, utan har även flera vackra kyrkor att beskåda. Medelpad i sig har haft många kyrkor från den tidiga medeltiden, dock är de flesta i ruiner nu. En av de äldsta och bäst bevarade kyrkor, är Alnö gamla kyrka, som är uppförd under den senare delen av 1100-talet. Inuti kyrkan finns det fantastiska konstverk på både väggar och tak, som är målad av en okänd konstnär. Kyrkan innehåller även ett unikt kulturföremål och det är Alnöfunten. Det är en dopfunt tillverkad i furu och gran och är från 1100-talet.

Kvällsnöjen i Sundsvall

Efter att du har ägnat dig åt en aktiv dag, eller med att ha besökt kyrkor och konstutställningar så behöver inte dagen vara slut för det. Ät en god middag på någon av stadens alla restauranger eller varför inte pröva lyckan på Casino Cosmopol? I Sundsvall finns det även tillfälle att svänga de lurviga på någon av nattklubbarna som finns här.