Museer

Östersund har flertalet museer att välja bland om man vill njuta av föremål från historiska tider. Här tipsar vi om tre av dessa.

Friluftmuseet Jamtli

museum i ÖstersundDet mest kända museet i Östersund är Jamtli, eller Jämtlands läns museum som är det fullständiga namnet. Det är ett av Östersunds tre mest populära turistmål. Jamtli består dels av ett friluftsområde med flera olika kulturhistoriska byggnader och miljöer, och dels ett inomhusmuseum med både fasta och tillfälliga utställningar. I museet finns bland annat en konstsamling bestående av över 2000 stycken konstverk. På Jamtli kan man även se de märkliga Överhogdalsbonaderna från vikingatiden, som har motiv från såväl den nordiska mytologin som från kristendomen. Överhogdalsbonaderna är faktiskt Europas äldsta kompletta bildvävar och det är förstås Jamtlis främsta klenod. Även det populära jämtländska Storsjöodjuret har förstås sin egen utställning på museet. På Jamtli finns också ett historieland. I historielandet gestaltas vardagslivet så som det var förr i tiden. Man kan gå runt i de uppbyggda miljöerna och se folk som har på sig tidstypiska sysslor och som utför tidsenliga sysslor. Det pedagogiska arbetet har länge genomsyrat Jamtlis verksamhet. Man har exempelvis arrangerat kurser i folkdans, hantverk och byggnadskonst samt arrangerat marknader, folkfester och spelmansstämmor. På Jamtli arrangeras också evenemang så som midsommarfirande, julmarknad, vårmarknad, Jamtlinatt och Jamtli Vinterland. Jamtli fick utmärkelsen Årets museum 2013 och har också genom åren fått flera andra fina utmärkelser.

Stadsmuseet i Östersund

Stadsmuseet är ett annat museum man kan besöka i Östersund. Stadsmuseet finns inrymt i Ahlbergshallen. På nedre våningen av huset visar Föreningen Gamla Östersund fina och intressanta samlingar om stadens historia. På övre våningen finns utställningsrum för konst, där Härke konstcentrum och Östersunds konstklubb arrangerar konstutställningar.

Teknikland

Teknikland ligger vid Optands flygfält söder om Östersund. Där kan såväl stora som små förlora sig bland veteranbilar, gamla flygplan fordons- och militärhistoria. Totalt finns cirka 4000 kvadratmeter fyllda med spännande utställningar. Teknikland har en av Sveriges största samlingar av civila och militära flygplan. Dessutom finns det ett stort antal veteranbilar och bussar. Sist men inte minst så finns det ett stort utbud av militära samlingar från garnisonen i Östersund. På Teknikland finns också leksaker för både vuxna och barn. Man kan prova en viggensimulator, cykla trampflygplan, köra elbil, hänga i en fallskärmsgunga och mycket annat. Hela museet har gott om lekmiljöer där både vuxna och barn får uppleva teknikens historia. Intill museet finns Sveriges största sandlåda!