Sevärdheter

Östersund är en jämtländsk stad som ligger vackert belägen vid Storsjöns strand och med de mäktiga Oviksfjällen i horisonten. Naturen, fjällen och den orörda vildmarken är en av regionens största attraktioner. Men om man ser till de sevärdheter som finns i själva Östersund så är de många och besöksvärda.

Byggnader och landmärken

Den byggnad som främst förknippas med Östersund är rådhuset som är 51 meter högt och har 136 rum. Det är byggt i en nationalromantisk stil och utseendemässigt liknar det en fästning. Klockstapeln är typiskt jämtsk och det är en lokal skulptör som gjort alla skulpturdetaljer. Ornamenten är tillverkade av jämtsk kalksten. Om rådhuset är ett landmärke med många år på nacken så är kontrasten stor till Arctura. sevärdhet i ÖstersundDet är ett nyligen uppfört landmärke som har fått sitt namn efter Jämtlands landskapsstjärna som är Arcturus. Arctura är faktiskt en 65 meter hög ackumulatortank som ägs av Jämtkraft. Byggnaden har 7600 små lampor som ger olika belysningar under olika tidpunkter på dygnet och det finns flera olika sken som byggnaden kan ha, exempelvis norrsken. Byggnaden brukar kallas för ”termosen” av lokalbefolkningen på grund av sitt utseende och få lämnas oberörda efter att ha sett den. En tredje viktig sevärdhet i Östersund när det gäller byggnader är Östersunds nya kyrka, eller Stora kyrkan, som den också kallas. Det är en basilika byggd i tegel som har ett enormt torn mot Storsjön och Oviksfjällen.

Jamtli och Frösö Zoo

Jamtli är tillsammans med Frösö Zoo stadens största turistattraktioner. Jamtli är Jämtlands läns museum och ett friluftsmuseum. Där kan man promenera runt i historiska miljöer, bland rollspelande aktörer som är klädda i tidstypiska kläder och utför tidsenliga sysslor. Det finns också en betydande konstsamling och en spännande utställning om Storsjöodjuret. Jamtli har också en betydande pedagogisk verksamhet för både stora och små, och där arrangeras exempelvis julmarknad och vårmarknad som påminner en hel del om den som du kan hitta i Borlänge och vill du se den kan du här se en lista över hotell i Borlänge som kan vara värda att besöka. Frösö Zoo är en av Sveriges största djurparker, likväl som världens nordligaste djurpark som har exotiska djur.

Många andra sevärdheter

Bland andra sevärdheter i Östersund finns bland annat S/S Thomée och S/S Östersund, som är två ångbåtar som har trafikerat Storsjön i mer än 100 år. Vid ett besök i Östersund bör man inte heller missa en utflykt till det sydsamiska kulturcentret Gaaltije som är en kunskapskälla för den sydsamiska kulturen, historien och näringslivet. Östersund har också ett betydande kulturliv. Storsjöyran är Skandinaviens äldsta festival och Sveriges största gatufestival.